“Ara no és moment de l’emoció, sinó de la intel·ligència”

Vicent Partal analitza el procés sobiranista a Catalunya en una xerrada-col·loqui organitzada per l’ANC

Vicent Partal ha estat el darrer convidat de la secció de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Sant Feliu. Divendres passat, el periodista i director de Vilaweb va fer una xerrada-col·loqui a l’Ateneu santfeliuenc, on va repassar el moment que viu el procés sobiranista català i cap on es dirigeix.

Segons Partal, “superat el problema del pressupost”, les dues claus del procés constituent són l’aprovació de la llei de transitorietat i el referèndum. Respecte a la primera, el director de Vilaweb va assegurar que “en un gest magnífic, la CUP i el PDeCat, han pactat la llei i la tenen en un calaix sense deixar que ningú la vegi que, vist com ho porten els de Madrid, em sembla molt bé”. Pel que fa al referèndum, Partal va definir de “força còmoda” la posició en què les enquestes el situen i no va dubtar en assegurar que “els espanyolistes estan dividits perquè hi ha una part que decidirà no votar i una altra que votarà que no”.

Seguint amb la mateixa idea, Vicent Partal va assegurar que “existeix una incògnita a l’altra banda, el ‘què faran aquells’?”. Assegura, però, que “ens ho posen fàcil perquè cada dia canvien d’idea, acabem de passar de l’operació diàleg a les amenaces. I no sabem si seran capaços de saltar-se les pròpies lleis”.

Saltar-se les pròpies lleis

Què vol dir Partal quan parla de “saltar-se les pròpies lleis”? Durant la xerrada, es va fer un repàs als diferents articles de la Constitució espanyola que podrien justificar, segons el Govern espanyol, accions contra el govern català o, fins i tot, una supressió de l’autonomia. Així, Partal va assegurar que el govern espanyol no es pot emparar en la Constitució espanyola, d’entrada, perquè “és una mala còpia de moltes altres coses i està mal desenvolupada”. Després d’analitzar per què no es podrien utilitzar els articles 2 i 155 per evitar un possible referèndum, Partal va concloure que “la solució legal no existeix, l’única solució que tenen es violar la seva pròpia Constitució i les seves lleis i, si fan això, cara a la comunitat internacional ens posen en safata vermella i entrem immediatament”.

En aquest sentit, Partal també va assegurar que “hi ha dades que permeten creure que podem guanyar on fa 10 anys no podríem”, per exemple, que “l’exèrcit que tenen es tan reduït que no podrien entrar enlloc per la força, i no tenen tampoc cap capacitat real d’aturar el país perquè si ho famn estan aturant el seu propi estat”, va assegurar Partal, en relació a l’estudi de l’agència Moody’s, que “va dir que si peta Catalunya, peta Espanya”.

Mirada al futur sense pressaAixí doncs, segons Vicent Partal existeixen dues possibilitats de cara als propers mesos: “que Espanya es precipiti fent una acció fora de lloc, o que estiguin limitant-se a espantant-nos a veure si nosaltres mateixos ens aturem”. El director de Vilaweb aposta per aquesta segona opció i assegura que cal “confiar en nosaltres mateixos”.

Així, Vicent Partal aposta per fer les coses amb calma i reconeix que no és “gens partidari” d’avançar el referèndum. Per això, el periodista assegura que “ara no és el moment de l’emoció, sinó de la intel·ligència”.

L’instrument Junts pel Sí

Quant als processos judicials als que recentment s’han enfrontat Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, Partal va definir com “indefensable” la posició del govern espanyol, i va afegir que “si és indefensable processar el president Mas, imaginin processar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per permetre un debat. No hi ha ningú a Europa que ho entengui”.

Preguntat sobre la lògica de partits i la possibilitat que posés en perill el procés constituent, Vicent Partal va destacar la “importància de Junts pel Sí com a instrument que ens ha fet guanyar”. Així, Partal destaca que mesos després que es proclamés una possible independència de Catalunya, s’haurien de celebrar eleccions i el partit guanyador seria l’encarregat de redactar la constitució catalana”. Segons el periodista, “només hi ha un govern que pugui fer això, PDeCat amb Esquerra Republicana i, si volen, la CUP”. Partal no nega que en els primers anys hi hauria dificultats però no dubta que, amb el temps, aquests es reduïrien.

I la corrupció, es por reduir?

Ja cap al final de l’esdeveniment, un dels assistents a l’acte va preguntar si es podria baixar el nivell de corrupció, al que Vicent Partal va contestar que “la corrupció és una percepció; per exemple, Dinamarca és un país que tots pensem que té corrupció zero però és perquè no sabem si en té”. A més, va assegurar que seria un assumpte sobre el qual la població estaria especialment atenta perquè “aquesta societat està hiper-sensibilitzada amb el tema de la corrupció”.

Per a concloure la xerrada-col·loqui, el director de Vilaweb va posar el punt més alegre de la jornada en declarar que “a mi m’agradaria que gaudíssim molt del que esta passant. De vegades trobo a faltar més goig. Quin somni poder estar vivint això, quina sort que tinc!”.

Article publicat a Fet a Sant Feliu el 20 de Febrer de 2017. Article original: https://www.fetasantfeliu.cat/noticia/100943/ara-no-es-moment-de-lemocio-sino-de-la-intelligencia

Categories: CatalàTags: , , , , , , , , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s