Els múltiples relats de Sant Feliu

Fetasantfeliu va organitzar dimarts passat juntament amb Crític i l’USLA una tertúlia sobre les ciutats invisibles

És Sant Feliu una ciutat invisible? Aquesta era la pregunta que es feien els ponents que dimarts passat protagonitzaven el debat organitzat per Fetasantfeliu, juntament amb Crític i l’USLA a l’Ateneu. Marc Andreu, Montse Santolino, Angel Merino, Jordi Ferrer i Sergi Picazo van comentar si Sant Feliu és o no una ciutat invisible o si podríem arribar a considerar que alguns barris santfeliuencs ho són.

 


Què és una ciutat invisible? Marc Andreu, autor del llibre Les ciutats invisibles, que analitza diversos municipis i barris de Catalunya, assegurava que són “ciutats metropolitanes molt diverses, molt plurals. Segurament el que els defineix es que no les coneixem, tot i viure-hi centenars de milers de persones. En canvi, coneixem els pobles més petits perquè hi ha un programa de TV3 que ens ho explica”.

Montse Santolino, periodista del barri de La Florida de l’Hospitalet, es preguntava “com no ha de ser Sant Feliu invisible si L’Hospitalet, que és la segona ciutat de Catalunya, ho és?”. Santolino va parlar dels “barris-ciutat” i del fet que els habitants d’aquests barris es sentin més identificats amb el propi barri que amb la ciutat a la que pertanyen: “A Bellvitge, la gent no és de L’Hospitalet, és de Bellvitge”, assegurava Santolino.

Invisibles o ignorats?

Per la seva banda, Àngel Merino, ex-alcalde de Sant Feliu (2000-2003) i fundador de l’USLA, va assegurar que “el concepte d’invisibilitat és fals” i va voler aportar tres altres opcions per referir-se als municipis o barris en aquesta situació: “barris immirats, perquè no es volen mirar; barris invisibilitats, perquè no volen que es vegin, i aquí hi ha una responsabilitat política; i barris ignorats, on res del que passa arriba al públic, i aquí estan els mitjans de comunicació pel mig”.

Independentment del nom que els posem, com arriba un barri a ser invisibilitzat? Marc Andreu va explicar que “si són invisibles és en part perquè és on viu la classe treballadora, les classes populars. Tothom vol ser classe mitjana i com que invisibilitzem la pròpia classe treballadora, invisibilitzem també els barris on viu”.

L’exemple de Sant Feliu

Llavors, existeixen barris invisibles dintre de Sant Feliu? Jordi Ferrer, historiador i president de la cooperativa editora del Fetasantfeliu, va definir la ciutat com “una ciutat equilibrada, amb fronteres internes clares i amb una entesa cultural pendent” i va explicar que “quan vam aprendre que no vivien en una vila sinó en una ciutat, vam haver d’aprendre que hi ha barris amb identitat pròpia”. Per això, l’historiador santfeliuenc assegura que “tenim deures per fer. Hi ha inèrcies que no es resolen per si soles i cal una voluntat de conèixer-nos més. Falta aquesta necessitat de voler conèixer l’altre.”.

Així, els ponents van presentar l’exemple de la Festa de Tardor de Sant Feliu, on dins de la mateixa ciutat es poden trobar dues celebracions paral·leles: la Festa de Tardor, que es fa al centre però que acull gent de diversos barris, amb tradicions com el correfoc i el seguici, com “una petita Patum amb mocadors de San Fermín” i després la Fira de les atraccions, que s’organitza a les Grases, i hi va molta gent però se’n parla poc.

Ja a les acaballes de l’acte, Montse Santolino va concloure que el relat oficial no només s’havia venut cap enfora de les ciutats, sinó també cap a dins, i va assegurar que un dels majors problemes és el desconeixement de les pròpies ciutats: “Ja voldria conèixer aquesta Festa Major que és com la Patum i que no tenia ni idea que passava. Les realitats internes de ciutats com l’Hospitalet i Sant Feliu estan invisibilitzades i això fa que no ens coneguem entre nosaltres mateixos”. I què proposa Santolino per canviar aquesta situació? “Tot això ho enfrontarem amb un nou periodisme i amb molta cultura”.

Podeu veure la galeria d’imatges de l’acte aquí.

Article publicat a Fet a Sant Feliu el 25 de Novembre de 2016. Article original: http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/98748/els-multiples-relats-de-sant-feliu

Categories: CatalàTags: , , , , , , , , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s