Lluís Llach i Raül Romeva analitzen el procés independentista en un acte Sant Feliu

En una xerrada organitzada per la secció local de l’ANC, els diputats van contestar a les preguntes dels assistents sobre el procés

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va organitzar ahir dimarts un acte amb el diputat del Parlament de Catalunya Lluis Llach i del també diputat i Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat Raül Romeva, per contestar a totes les preguntes dels assistents sobre el procés independentista i la feina del Govern en matèria de política exterior.


“Contestar qualsevol inquietud que pugueu tenir”. Aquest era l’objectiu de Lluis Llach i Raül Romeva, diputats de Junts pel Sí, quan arribaven ahir dimarts a l’escenari de l’Auditori del Palau Falguera, que els esperava coronat amb una gran estelada. Amb l’Auditori ple de gom a gom, l’acte “Construïm República Catalana”, organitzat per l’ANC, va transcórrer com una conversa entre els assistents i els diputats, amb el camí cap a la independència com a innegable protagonista de la tarda.

En la seva intervenció introductòria, Lluís Llach va parlar del paper dels candidats independents que van entrar en la llista de Junts pel Sí per les eleccions del 27 de Setembre del 2015, molts dels quals ocupen escons actualment. Llach va assegurar que “ens vam posar en política perquè ens va agradar allò, que per aconseguir la independència hi havíem de ser tots”.

Per la seva banda, Raül Romeva va afirmar que “el que està passant en aquest país està passant a una velocitat estratosfèrica que no s’ha vist en la història recent d’Europa”. Tot i així, Romeva entén que les raons emocionals juguen un paper important a l’hora de declarar-se independentista: “Canviar sensacions, sentiments, canviar fílies i fòbies no és fàcil i això descol·loca a gent d’aquí, a gent de l’Estat i a gent de fora”, va assegurar el Conseller. Segons Romeva, cal tenir “comprensió, que no vol dir resignació” davant d’aquestes sensacions.

Romeva també va explicar que, actualment, el Govern treballa en tres línies d’acció: “dotar-nos d’eines, dotar-nos de legalitat i construir un país per a tothom”. En aquest sentit, va reconèixer que “el marc legal actual no ens és favorable” però assegura que “quan alguns expliquen que decidir el nostre futur es il·legal, el que estant posant en qüestió és la pròpia credibilitat democràtica de l’Estat. L’Estat quant a estat democràtic es un estat fallit”.

De totes les raons per una possible independència, ambdós diputats coincideixen en afirmar que “n’hi ha una que és absolutament inqüestionable: les manifestacions cíviques i ciutadanes dels darrers anys. No hi ha cap país que tingui aquesta legitimitat”.

El procés vist des de fora 

Ja en el torn de preguntes, les relacions de Catalunya amb l’exterior van prendre el protagonisme de la xerrada. Seguint l’actualitat de les darreres setmanes, la primera pregunta es va centrar en la relació entre Catalunya i els Estats Units, moment que Raül Romeva va aprofitar per assegurar que “el que passa a Catalunya no fa por” però entén que, vist des del continent americà, aquest és un tema que afecta fonamentalment a Europa. Però, i vist des d’Europa? Aquí és on es trobaran amb el que Romeva va anomenar “la prova de foc, on estem posant més esforços”.

Tot i aquests esforços, Romeva entén que la realitat catalana no és prioritària en cap altre país: “seré molt clar. A ningú li entusiasma el que estem fent aquí. Qualsevol símptoma que pugui haver-hi incertesa o inestabilitat inquieta”, va sentenciar el conseller d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals. Tot i així, el seu Departament segueix treballant per portar arreu el relat del que està passant a Catalunya, relat que assegura ha de ser diferent en funció del país on es vagi, donades les diferències polítiques, culturals i fins i tot de terminologia amb els diferents estats: “hem de ser molt curosos i per això hem de fer moltes coses amb molta discreció”, afirmava Romeva. Això sí, el conseller va voler deixar clar que “nosaltres no anem pel món explicant que tenim un problema amb Espanya perquè no tenim un problema amb Espanya. Tenim un problema amb l’Estat espanyol.”

La divergència com a patrimoni

Raül Romeva va haver d’abandonar l’acte abans que acabés per altres compromisos professionals. Va ser llavors quan Lluis Llach va prendre la paraula per contestar als dubtes de tots els santfeliuencs i santfeliuenques presents a l’acte. Segons Llach, les diferents ideologies presents en el sí de Junts pel Sí mostren “la transversalitat que hi ha al carrer, on no ens preguntem quin carnet tenim. Vam intentar reproduir allò al Parlament, agafar-nos les mans i anar plegats”.

En què es tradueix aquesta transversalitat en el dia a dia del Parlament? Diu Lluis Llach que “hem d’acceptar la divergència com a patrimoni” i que “quan les coses que es parlem estan al programa de Junts pel Sí, anem tots a una. Quan no hi son, estem molt feliços de divergir”.

Pel que fa a la relació entre els diputats de Junts pel Sí i de la CUP i l’aprovació dels pressupostos, Lluis Llach creu que “patirem, però patirem avançant” i va reconèixer entendre que la CUP no vulgui aprovar una part dels pressupostos presentats: “tenen raó, perquè va en contra dels seus principis”. Tot i així, va sentenciar que “és impossible es anar a la independència sense pressupostos” i va deixar lloc a l’autocrítica en afirmar que “els que estem per la independència, ens hem d’acostumar a eixamplar les mans enlloc d’empènyer-les”.

Abans d’acabar la xerrada Lluís Llach va recordar una de les cares del procés independentista, Muriel Casals: “Ja ho va dir la Muriel ben clar, que es símbol mes bonic que tenim. Som la revolució dels somriures”.

 

Article publicat a Fet a Sant Feliu el 16 de Novembre de 2017. Article original: https://www.fetasantfeliu.cat/noticia/98437/lluis-llach-i-raul-romeva-analitzen-el-proces-independentista-en-un-acte-sant-feliu

Categories: CatalàTags: , , , , , , , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s