Recordant la Montserrat Roig més feminista

M. Àngels Cabré va fer un repàs a la trajectòria de l’escriptora i periodista i a la seva relació amb altres grans noms de la cultura catalana

Dijous passat es complia un quart de segle de la mort de l’escriptora Montserrat Roig, i Sant Feliu va voler homenatjar-la amb diverses activitats. En una d’elles, la també escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere Maria Àngels Cabré va oferir la xerrada “Montserrat Roig, escriptora, periodista i feminista” a la Sala dels Àustries del Palau Falguera, on va fer un repàs a l’obra de Roig i va analitzar la seva relació amb altres grans noms de la literatura catalana, com Maria Aurèlia Capmany o Maruja Torres.

 


“Simpàtica, presumida i feminista”. Maria Àngels Cabrédefinia així Montserrat Roig durant una conferència en què es va analitzar la seva trajectòria com a escriptora primer i com a periodista després, amb la seva faceta de feminista com a element transversal de la seva carrera.

L’escriptora

Com a escriptora, Montserrat Roig va escriure cinc novel·les i dos llibres de contes, en el què Maria Àngels Cabré anomena un “cicle novel·lístic, una novel·la de novel·les”, ja que totes les obres d’aquesta Montserrat Roig tenen relació les unes amb les altres, “fins al punt que hi ha alguns personatges que surten en diversos llibres”.

Provinent d’una família d’escriptors i escriptores –tant el seu pare com la seva mare ho eren- Roig assegurava que havia començat a escriure “perquè el meu pare em fes cas”. Com assegurava Cabré durant la conferència, “d’alguna manera, volia seduir el seu pare”. Ella escrivia contes i els deixava sobre la taula perquè ell els trobés al vespre i els els tornés corregits.

La ciutat de Barcelona –i el seu Eixample natal i vital-, la història, d’on “li interessen els moments on hi ha hagut perdedors, no li interessen els guanyadors”, i les dones són els tres eixos principals en què se centra l’obra de Roig.

La periodista

A part de les novel·les i llibres de contes que va escriure, Montserrat Roig també en va fer tres de periodístics –“els més difícils que se li van acudir”, explicava Cabré. I és que només cal veure els títols de les tres obres per fer-se una idea dels temes que Montserrat Roig era capaç de desgranar: Rafael Vidiella, l’aventura de la revolució, Els catalans als camps nazis i L’agulla daurada, aquest darrer sobre el setge de Leningrad durant l’ocupació nazi.

Com a periodista, Roig també va estar al capdavant del programa Personatges, de la desconnexió catalana de TVE, un programa on Roig va entrevistar grans noms de la cultura catalana com Josep Pla, Ovidi Montllor, Maria Aurèlia Capmany, Antoni Tàpies o Lluís Llach. Durant la seva xerrada, Cabré va sentenciar que “no hi ha res com la censura per saber que estàs fent les coses bé” i que el programa  “va ser tan important que TVE el va tancar”. En ell, Roig intentava “donar una idea del país” i potser per això, donava carta blanca als seus convidats perquè diguessin el que volguessin –arribant al punt de “preguntar a un capellà si creia en Déu o deixar que un convidat llegís un poema eròtic”.

La feminista

En un tren nocturn camí de París, després d’hores de conversa amb Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig va ser conscient que era feminista. Considerava que el feminisme era sinònim de democràcia, i amb la també escriptora i amiga Maruja Torres, “van ser de les que sempre estaven a primera fila”. Maria Àngels Cabré compara la unió entre Roig, Torres i Capmany amb Simone de Beauvoir i les seves deixebles, en tant que Capmany pensava en el feminisme “com en la igualtat de drets, mentre que Montserrat Roig pensa que el feminisme és el dret de ser diferent”. Cabré, directora de l’Observatori Cultural de Gènere, veu el feminisme com una barreja dels dos: “busquem la igualtat de drets per tenir dret a ser diferents”.

Precisament en una de les reflexions més interessants de la conferència, Cabré va explicar que les obres de Roig destil·len una “mirada bòrnia, perquè les dones hem estat tan callades tant de temps que ens hem acostumat a mirar una mica enfora i molt endins”, característica que veiem en els personatges femenins de Montserrat Roig.

Tot i que feminisme és un element present en totes les seves obres, l’escriptora i periodista va dedicar dues obres a la reflexió de la dona i la lluita que ella mateixa duia a terme, ¿Tiempo de mujer? i El feminisme, el nou humanisme. Per tot això, Maria Àngels Cabré va acabar la conferència assegurant que “Montserrat Roig va ser tan lúcida, que moltes de les seves reflexions es poden aplicar avui en dia, cosa que no es pot dir de tots els escriptors”.

Aquest dimarts, a les 19h, es farà una altra xerrada titulada “Montserrat Roig, un compromís amb la vida”, a càrrec de la periodista Elvira Altés i la fotoperiodista Pilar Aymerich.

Article publicat a Fet a Sant Feliu el 14 de Novembre de 217. Article original: http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/97782/recordant-la-montserrat-roig-mes-feminista

Categories: CatalàTags: , , , , , , , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s