’13th’, de l’esclavisme a l’empresonament massiu als Estats Units

Després d’una campanya electoral on la diversitat dels Estats Units i el racisme –fins ara relativament encobert- del país s’han posat més de manifest que mai, un documental analitza l’empresonament massiu d’homes negres a la potència mundial per excel·lència, que s’ha convertit també en el país amb la taxa d’empresonaments més alta del món. 

El documental, dirigit per Ava DuVernay (‘Selma’) i disponible a la plataforma Netflix, porta el nom de ‘13th, en referència a l’article número 13 de la constitució dels Estats Units, que assegura que “no ha d’existir als Estats Units cap forma d’esclavisme o servitud involuntària, excepte en cas de càstig per un crim pel què la persona hagi estat condemnada”. Entre d’altres, el documental defensa que aquest article va fer possible que, un cop abolit l’esclavisme, la societat blanca del moment pogués seguir empresonant joves negres per crims menors, i aquests haguessin de realitzar “treballs forçats”. Aquest sistema es mantindria fins l’actualitat, amb presons –gestionades per grans empreses privades- plenes d’homes que poden arribar a cobrar 12 cèntims l’hora per treballar per corporacions com Victoria Secret’s o Walmart.

Especialment reveladores són les xifres que mostra DuVernay, defensant que s’ha institucionalitzat un sistema d’empresonament massiu, que ha fet créixer la població empresonada dels 513.000 l’any 1970 a 2,3 milions d’homes empresonats actualment, un 40% dels quals de raça negra. 

El documental es guia pels testimonis d’activistes, polítics i historiadors, fugint de la tendència actual a donar veu a personatges famosos per altres raons. Noms com Angela Davis -activista a qui veiem anys enrere, sent jutjada en època del Jim Crow, quan les lleis de segregació racial dominaven el país- o Michelle Alexander –autora del llibre ‘El nou Jim Crow’, sobre l’actual sistema d’empresonament massiu- ens acompanyen en aquesta anàlisi a través de la història negra dels Estats Units i de les lleis que han permès, i segueixen fent-ho, la criminalització de la població afro-americana.

Però tot i la importància de la posada en context i del repàs històric que fan DuVernay i els seus testimonis, un documental com aquest no podia ser presentat l’any 2016 sense posar la mirada en les eleccions i el paper que els dos candidats, Donald Trump i Hilary Clinton, han tingut respecte a aquest racisme institucionalitzat. Precisament Clinton apareix donant suport al seu marit, Bill Clinton, quan aquest va promulgar “la llei dels 3 strikes”, segons la qual, qualsevol persona que cometés tres delictes menors podria ser empresonada. Aquesta llei va suposar un gran augment de la població empresonada durant la dècada dels 90. Però si veure a Clinton anomenant “super-depredadors” a uns joves posa la pell de gallina, més por fa veure les imatges dels mítings polítics de Donald Trump sobreposades amb imatges de l’època de l’anomenat “moviment pels drets civils”, quan ciutadans de raça negra eren expulsats de llocs públics on no els era permesa l’entrada.

Tot i no afegir grans arguments al debat, ‘13th’ esdevé una peça completament necessària per posar en context els elements que han portat a la situació actual dels Estats Units –on un candidat a la presidència pot ser obertament racista i ha calgut el naixement d’un moviment com Black Lives Matter per posar de manifest el tracte de part de la policia contra els ciutadans i ciutadanes negres als Estats Units. 

Ava DuVernay ens parla d’un sistema de justícia trencat, on les lleis permeten l’opressió d’una part important de la població. Potser per aquesta anàlisi sense reserves, ‘13th’ ha estat el primer documental de la història en obrir el Festival de Cinema de Nova York, que enguany presentava la seva 54ª edició.

Article publicat a Atzucac el 8 de Novembre de 2016. Article original: http://www.atzucac.cat/13th-ava-duvernay/

 

Categories: CatalàTags: , , , , , , , , , , , , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s