“L’atur no truca a la porta per preguntar la teva ideologia”

Les plataformes d’aturats i aturades del Baix Llobregat es reuneixen a Sant Feliu

Esplugues, Sant Vicenç dels Horts, Sant Andreu de la Barca i Cornellà són algunes de les ciutats de la comarca que compten amb el seu grup d’aturats i aturades. L’assemblea d’aquest mes es va celebrar divendres passat a la plaça de la Vila per animar els ciutadans i ciutadanes a unir-se en una plataforma pròpia de la ciutat.


La Maria viu en una caravana al costat del riu Llobregat. Al Mauricio, un amic l’acaba d’acollir per dormir a casa seva perquè no té diners per pagar una habitació. Ells es van convertir en els millors exemples de les situacions que denuncien les plataformes d’aturats i aturades de diferents ciutats del Baix Llobregat, que divendres passat van fer la seva assemblea a la plaça de la Vila de Sant Feliu per animar els ciutadans santfeliuencs a iniciar una plataforma d’aturats i aturades a la capital del Baix Llobregat.

Posar cara a la pobresa

Amb 390 euros mensuals i sense llum ni aigua sobreviuen la Maria Valera i el seu marit a la rulotte que tenen a la vora del Llobregat. Només la plataforma d’aturats i aturades de Sant Vicenç els ha donat el suport que la Maria assegura que no reben de l’Ajuntament. Avisa que aquest dilluns començarà a dormir al consistori de Sant Vicenç “i ja poden venir els Mossos i la policia, que no em faran fora”. Divendres passat, a Sant Feliu, no va poder evitar plorar mentre explicava la seva situació. Tot i així, no perd l’ànim i no dubta en defensar que “m’he unit a ells (la plataforma) i seguiré lluitant-hi com ells estant lluitant per mi”.

El Mauricio Huaman acaba de deixar l’habitació on vivia perquè no la pot pagar. Un amic l’ha acollit, “només per dormir” durant uns dies, “però jo sé on cap on va tot això, acabaré al carrer”, ens explica. Va arribar de Perú després de viure el que ell mateix anomena “guerra social” al seu país. Allà, tot i haver viscut al carrer, havia aconseguit pagar la carrera d’Administració i Direcció d’Empreses fins que, quan li quedaven dos anys per acabar-la, va haver d’abandonar els estudis per manca de recursos. Aquí, la crisi va fer que l’empresa on treballava se n’anés a la ruïna “i allà va començar la meva caiguda”. Va perdre la casa i la família per la seva situació econòmica i tot i tenir el títol de tècnic en operacions aeroportuàries, ara fa cinc anys que no té una feina estable i només rep l’ajuda per l’aliment. Ell no para de buscar feina, “però ja ho veig com un miracle. Faré la feina que sigui, qualsevol cosa que arribi”.

Aquests són només dos exemples de la pobresa al nostre país, i han trobat en les plataformes d’aturats i aturades un suport tan necessari com com difícil d’aconseguir.

Una trobada per engegar una plataforma santfeliuenca d’aturats i aturades a Sant Feliu

En una rotllana envoltada per una pancarta on es llegia “Coordinadora Assemblea Aturats/des Baix Llobregat. Per la dignitat i contra l’atur”, els assistents a la plaça de la Vila van anar compartint les seves idees. El Mariano, a qui la Maria anomena “l’home més lluitador que existeix” va animar a “mantenir la flama” de la lluita social encesa perquè “mentre discutim sobre qui serà el vicepresident, la gent passa gana” i no va dubtar en assegurar que “aquí hi cabem tots. L’atur no truca a la porta per preguntar la teva ideologia”.

Amb 426 euros, no em parleu de dignitat! La dignitat, quina paraula més bonica!

En el mateix sentit va parlar en Javi, de la Marea bàsica contra l’atur i la precarietat, que explicava que “la recuperació (econòmica) la senten els de sempre”. A més, va qualificar la situació de la Maria i el Mauricio com a “violència” mentre demanava “prou criminalització de l’activisme social”.

A part de “violència”, també la paraula “dignitat” va tenir un paper important durant l’assemblea celebrada a la plaça de la Vila. L’Alejandro, veí de Sant Feliu des de fa una vintena anys, va protagonitzar un moment emocionant en demanar que “amb 426 euros, no em parleu de dignitat! La dignitat, quina paraula més bonica!”

L’assemblea es va celebrar a Sant Feliu com a proposta del grup Junts per Sant Feliu, tot i que asseguren que no la volen convertir en un acte polític, sinó que es tractava d’animar els ciutadans a començar una plataforma santfeliuenca d’aturats i aturades.

Podeu consultar la galeria d’imatges de l’acte aquí.

Article publicat a Fet a Sant Feliu el 4 d’Abril de 2016. Article original: http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/82073/les-plataformes-daturats-i-aturades-es-reuneixen-a-sant-feliu

 

Categories: CatalàTags: , , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s