L’efecte Jessica Jones

Les superheroïnes arriben a la televisió. I la que aquesta temporada ho ha fet amb més força és el personatge de Marvel Jessica Jones, protagonista de l’últim èxit de Netflix.

Jones ho té tot: traumes, poques habilitats socials i una personalitat complicada. Però, malgrat la independència que mostra respecte a tots els que l’envolten –deixant com a excepció la seva quasi-germana Trish– desprèn un punt de fragilitat innegable. És segurament aquest toc el que la fa tan humana, i el que ha fet que tots ens solidaritzéssim amb ella. A més, els personatges secundaris donen tot el que la sèrie necessita: el veí i amic inqüestionable que tots voldríem tenir i una presentadora de ràdio que, cansada d’un dia a dia insuls, entra en el món de Jessica sense pensar-s’ho dues vegades; passant per l’advocada ferotge que, a casa, ha de lluitar perquè la seva vida no s’esfondri.

Però més enllà dels trets d’una protagonista diferent i d’uns acompanyants destacables, la sèrie posa damunt la taula qüestions importantíssimes que, fins ara, no s’havien vist en produccions dirigides al gran públic. A ‘Jessica Jones’, no hi ha por. L’equip de guionistes s’ha atrevit a tractar amb total normalitat temes com l’abús en relacions, ja sigui entre pares i fills o en parella, el consentiment, les addiccions i el sexe sense miraments.

Aquesta no és la típica sèrie de Marvel. La ciència ficció, els super-poders, queden en un segon pla per fer espai a la complexitat de la vida real

Aquesta no és la típica sèrie de Marvel. La ciència ficció, els super-poders, queden en un segon pla per fer espai a la complexitat de la vida real. És, a més, la sèrie que ha portat a la petita pantalla un feminisme que ja fa temps que agafa embranzida a Hollywood. Els personatges principals són dones, dones fortes i lluitadores, i els homes apareixen per donar-los suport o com a personatges malvats, com és el cas de l’antagonista de Jessica, ‘Killgrave.

‘Jessica Jones’ no és l’única sèrie de la temporada amb una superheroïna com a protagonista. L’adaptació per a la petita pantalla de ‘Supergirl, de DC Comics, també ha portat cua. No obstant, mentre la sèrie que emet CBS s’acosta més a tot el que hem vist fins ara, Jones ens ha robat el cor, ha creat debat, i pot ser la sèrie que comenci una nova tendència a la indústria americana.

Publicat a Atzucac el 23 de Desembre de 2015. Article original: http://www.atzucac.cat/lefecte-jessica-jones-2/

Categories: CatalàTags: , , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s