Quines eren les professions dels santfeliuencs l’any 1989?

El projecte Eines està estudiant els padrons antics de la ciutat i ja s’han presentat els primers resultats

En el marc de la Setmana del Patrimoni, aquest dilluns va tenir lloc a Sant Feliu la presentació dels primers resultats de l’estudi Eines, que està informatitzant el padró de la nostra ciutat. Josep Lladó, del Centre de Visió per Computador i Anna Cabré, del Centre d’Estudis Demogràfics, ambdues institucions sorgides a la Universitat Autònoma de Barcelona, van explicar les primeres troballes en el registre de santfeliuencs de l’any 1889.


El projecte Eines, emmarcat en el programa RecerCaixa de l’Obra Social La Caixa, està impulsant la informatització massiva de fonts demogràfiques del passat, amb l’objectiu de crear una aplicació informàtica que pugui, en última instància, fer una lectura automatitzada de lletra manuscrita. És a dir, crear bancs de dades informatitzats. Per tal d’aconseguir aquest objectiu, un grup de voluntaris estan ajudant a transcriure els padrons antics de la ciutat.

Augment demogràfic important

Anna Cabré, a qui l’arxivera comarcal M. Luz Retuerta va descriure com “la demògrafa de Catalunya”, va presentar els resultats obtinguts fins al moment. Una de les coses que més crida l’atenció és l’augment demogràfic que s’ha observat a la ciutat. Si el 30 de juny de 1889 hi vivien 3.134 persones, aquesta xifra augmentaria exponencialment en el segle següent, quan es va arribar a 21.662 habitants el 1970 i a 43.415 quatre dècades després, el 2014. Del padró de l’any 70, Cabré n’extreu que “és un signe de la immigració que va arribar fins aquell any i que duraria la dècada següent”. En aquell registre hi havia molts nens “i aquelles criatures serien els grups més nombrosos en el padró del 2014”. Precisament l’envelliment de la població és una de les conclusions que s’ha extret d’aquesta comparació.

Però si ens limitem a l’any 1889, objecte d’estudi d’aquests mesos, veiem que l’activitat econòmica estava repartida d’una manera més o menys equitativa: un 29% dels homes treballaven al sector primari, eren pagesos; un 32% a la industria; i un 16% al sector del comerç, el terciari; així com un 21% de jornalers que constitueixen una categoria única perquè no podem saber a quin sector es dedicaven. També s’hi observen un 1% de propietaris i d’estudiants.

És interessant veure que a les cases de pagès hi vivia més gent que a les dels treballadors de la indústria –“segurament els teixidors i obrers de fabrica eren mes joves i encara no tenien les famílies totalment formades i els pagesos tenien moltes més generacions”, ha explicat Cabré. La mitjana de persones per llar en aquell any va ser de 4,62, prop del doble de les 2,5 actuals.

José i Maria, els noms més posats

Pel que fa als noms més posats, José, Juan i Jaimedominaven els dels homes, mentre que Maria, Josefa i Dolores es trobaven al capdavant de la llista femenina. Destaquen noms especialment freqüents a Sant Feliu en comparació amb la resta de Catalunya, com Llorenç, el patró de la ciutat, que es trobava en setè lloc. I cognoms com Cercereny, Campderrós i Canyameres, molt més trobats a Sant Feliu que a altres municipis.

Els d’aquesta setmana han estat només els primers resultats, que s’aniran completant a mesura que avanci l’estudi. La idea és que després de Sant Feliu s’hi animin altres municipis per tal de crear una base de dades que permeti dur a terme activitats interesants relacionades amb la demografia. “És un treball precursor. El que s’està fent ara mateix a Sant Feliu por ser important per molts altres llocs”, ha conclòs Anna Cabré.

El projecte encara busca voluntaris. Els interessants han d’enviar un correu electrònic a eines@cvc.uab.es o bé a acbaixllobregat.cultura@gencat.cat.

Podeu consultar la galeria d’imatges de l’acte aquí.

Article publicat a Fet a Sant Feliu el 28 d’Octubre de 2015. Article original: http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/74023/quines-eren-les-professions-dels-santfeliuencs-lany-1889

Categories: CatalàTags: , , , , , , , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s