Tret de sortida al curs escolar 2015-2016

Joan Antonti Melé, promotor de la Banca Ètica, defensa una educació més centrada en l’art i les humanitats en la conferència inaugural

Avui dilluns és oficialment el primer dia d’escola, però dijous passat l’Auditori del Palau Falguera va acollir la conferència inaugural del curs. La va impartir Joan Antoni Melé, promotor de la Banca Ètica a Catalunya,  sota el títol Titelles o éssers humans? L’educació és la resposta.


Amb l’auditori del Palau Falguera ple dels i les professionals de l’educació a Sant Feliu, dijous passat es va inaugurar el curs escolar 2015-2016 a la ciutat. Joan Antoni Melé, promotor de la Banca Ètica a Catalunya, va ser l’encarregat de donar-hi el tret de sortida amb la conferència Titelles o éssers humans? L’educació és la resposta, una xerrada, com ha definit la regidora d’Educació i Infància Mireia Aldana, “que impulsa els valors i la transformació social”.

“Falta ètica i valors”

I és que Melé va deixar clar des de ben al principi de què es parlaria: “Què és ser humà?”, es preguntava en un intent per explicar que els problemes en l’educació són el que ens han portat a la situació actual. “L’ésser humà és llibertat, amor i creativitat”, diu Melé, “la gran obligació de l’ésser humà en aquesta vida és ser lliure, i no l’estem complint”, matisa. I què ens fa lliures? La poesia. “Fem poesia perquè no és necessari, i això ens fa humans”.

Així, els currículums escolars han pres part del protagonisme de la conferència ja que, segons Melé, no haurien de dependre dels governs: “estem traient les humanitats de l’educació, i la intel·ligència, l’acumulació de dades, no és suficient per solucionar els problemes que tenim al món”, assegura, i qualifica de “síndrome d’Estocolm” el sotmetiment que segons ell existeix a documents com l’informe PISA. “El que falta és ètica, són valors”, sentencia.

I per aquesta falta d’ètica i l’aproximació que actualment es fa de l’educació, ens trobem en situacions com el creixement de l’abús escolar (bullying) a edats més joves o l’augment en el consum de drogues per part dels adolescents: “Clar que es droguen, perquè necessiten un sentiment de comunitat que no troben ni a casa ni a l’escola”, assegura Joan Antoni Melé.

Més paper de les arts

Per tot això, considera que fins als 7 anys, l’educació hauria de centrar-se en la voluntat del nen, que jugui, que s’embruti; dels 7 als 14 en preparar l’adolescència, “que si es prepara artísticament, és molt més fàcil d’afrontar”; i, a partir d’aquesta etapa, educar els joves en el pensament.

Melé ho té clar: “Titelles? Clar que som titelles, fins que no descobrim qui som” i creu que la solució és afrontar la situació directament: “La gent que dirigeix el món està malalta. Ens toca a nosaltres proposar canvis i fer-los. Està en joc el futur de la humanitat”.

En la clausura de l’acte, l’alcalde, Jordi San José, també professor, ha definit la conferència com a “provocadora i emocionant” i ha deixat a l’aire dos desitjos: que els assistents tinguin un molt bon curs, i que aquests professionals segueixin fent el possible per tenir un Sant Feliu millor.

Després de la conferència, tots els que hi han estat presents van poder gaudir d’un esmorzar que, per causes meteorològiques, es va haver de celebrar a la sala dels Àustries del Palau Falguera.

Podeu veure la galeria d’imatges de l’acte aquí.

Article publicat a Fet a Sant Feliu el 14 de Setembre de 2015. Article original: http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/71143/tret-de-sortida-al-curs-escolar-2015-2016

Categories: CatalàTags: , , , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s