Un acostament a la llei de dependència i tuteles legals

Ahir la cooperativa DIGNITAE va explicar els termes i condicions d’aquesta llei en una xerrada a la Torre del Roser

L’advocada Mireia De Rosselló, que ahir va conduir la sessió, es reunirà properament amb tots aquells que tinguin dubtes sobre el tema.

 

 

Introducció a la dependència i les tuteles legals

La cooperativa DIGNITAE, S.C.C.L, nascuda a Sant Feliu uns mesos enrere, organitzava aquest dijous 7 d’octubre una xerrada sobre la nova Llei de Dependència i Tuteles Legals, un tema que, segons Mary Luz Puerta, Directora de Màrqueting i Comerç de la cooperativa, és “important i la gent no en té molta informació, hi poden haver confusions”. La sessió va comptar amb la presència de l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, la regidora de Promoció Econòmica i Comerç, Cinta Daudé, i l’exalcalde i exconseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar.

La xerrada va ser conduïda per l’advocada Mireia de Rosselló López, col•laboradora de DIGNITAE, que va fer un repàs al procés que cal seguir per tal de  declarar algú incapacitat o dependent. L’advocada, però, va voler fer èmfasi en el fet que“tot i que la llei digui que has d’incapacitar una persona a la qual li notes mancances, no sempre ha de ser així. Incapacitar algú és negar-li qualsevol acte”. És per això que les autoritats també “vigilen molt, a vegades apareixen altres interessos”.

De totes maneres, quan es decideix fer-ho, el primer pas és fer una demanda d’incapacitat al Jutjat de Primera instància del municipi, que explorarà la persona, parlarà amb els parents més propers i declararà un tutor o, si no és possible trobar-ne un, una entitat tutelar: “és un procés senzill que pot trigar entre sis i set mesos”, assegura De Rosselló. Aquest tutor s’encarregarà de la persona incapacitada, “tot i que no ho pot fer tot, alguns dels actes han de ser aprovats abans per un jutge” i rendirà comptes anualment.

Tres graus de dependència

En la conferència, es van presentar altres conceptes, sovint desconeguts, com són l’autotutela -possibilitat que qualsevol persona té de determinar qui vol que sigui el seu tutor si algun dia li passa qualsevol cosa-; el poder preventiu, que funciona de la mateixa manera, però no haurà de passar per un jutge; o els assistents i els curadors, persones que s’encarreguen d’ajudar algú que, tot i no ser incapacitat o dependent, té alguna mancança.

Finalment, Mireia de Rosselló va fer un repàs a la nova llei, segons la qual existeixen tres graus de dependència: grau 1, o dependència moderada, en què es necessita ajuda per realitzar activitats bàsiques un cop al dia; grau 2, o dependència severa, en què aquesta ajuda es requerirà dues o tres vegades diàriament; i grau 3, o dependència, en què la persona afectada no pot fer res per ella mateixa. L’advocada va voler destacar que, tot i la teoria, les dependències de grau 1 es troben actualment paral·litzades, com a mínim, fins el proper any 2015.

Com a tancament de la jornada, es va informar que DIGNITAE, S.C.C.L organitza sessions personals amb l’advocada Mireia de Rosselló i aquelles persones que tinguin dubtes o consultes sobre els temes que es van tractar aquest dijous. Els interessats hauran de contactar amb la cooperativa per tal de tancar la cita.

Article original: http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/29933/un-acostament-a-la-llei-de-dependencia-i-tuteles-legals