Comerços santfeliuencs que desafien la crisi

Des de principis del 2012, han obert diversos comerços a la nostra ciutat

Tant les raons que els han portat a l’obertura, com els resultats varien en funció del producte

 

El context econòmic ha castigat el petit comerç local. En aquest article, però, volem posar en valor l’altra cara de la moneda, la d’aquells emprenedors locals que planten cara a la situació econòmica ja sigui prenent el relleu a comerços que ja existien o obrint-ne de nous. La llista és llarga. Només en el camp de la gastronomia i restauració ens trobem que a la Plaça de la Vila ha nascut el bar La Catedral, i altres negocis com l’Atipa’t o L’Art de les Cassoletes han pres el relleu a antics bars. Al carrer Joan Maragall el Bar Barroja també ha pres el relleu a l’antic Gringos o el restaurant Font de Sal, a l’antic Ca l’Antònia. Al carrer Josep Ricart ha nascut un comerç que ofereix menjar japonès per endur a casa, el Norimaki. Aquests són només alguns exemples de les noves ofertes amb què es troben els santfeliuencs per anar a fer un cafè, prendre una cervesa o sopar.

Al marge dels bars i restaurants, també hi ha moviment a la ciutat. L’emblemàtica perfumeria Francis ha canviat de propietaris:“És una perfumeria tan emblemàtica que encara que li canviés el nom, la gent seguiria anomenant-la Francis”, assegura la seva nova propietària, la Rosa Palau, exemple que a Sant Feliu hi ha comerços que estan fent front a la crisi. Per tal de mantenir el que agrada a la clientela de tota la vida, la Rosa va decidir contractar la Paqui Cuscoll, antiga dependenta de la Francis, que coneix perfectament la perfumeria i els seus clients. A més, però, han decidit oferir una línia més jove per tal d’obrir-se a clients que, fins al moment, no tinguessin la Francis com a referent.

La Rosa no s’amaga quan se li pregunta sobre la crisi i les dificultats d’obrir o fer-se càrrec d’un negoci en els temps que corren. Assegura entre somriures que “estic espantadeta”, però agraeix que “els proveïdors han confiat molt en mi des del primer moment”.

La proximitat, una raó de pes

Gran part dels comerços establerts a Sant Feliu des d’inicis del 2012 són propietat de ciutadans santfeliuencs. Aquest és el cas de José Antonio Guriérrez, que fa un mes i mig va decidir iniciar el projecte App Informàtica, a la Carretera Laureà Miró:“Ara ens trobem en el moment d’avaluar la quantitat de clients d’aquestes primeres setmanes”, assegura el José Antonio, que es troba en els primers moments del seu negoci.

També resident de Sant Feliu és Ariel Rodríguez, un dels socis fundadors de Tataocho, empresa d’impressió de samarretes que es troba també a la carretera Laureà Miró, que destaca com afecta el mal moment econòmic a la realitat dels comerços locals: “Encara avui estem tenint dificultats, tot i que ja portem un any funcionant. En part perquè no venem un producte de primera necessitat i en part perquè la gent busca un producte més barat”. De cara al futur, tenen en ment formar una marca pròpia però, conscients de la realitat actual, prefereixen “veure cap a on ens porta aquest vaixell”.

La Laura Ruiz és la propietària de Flashmòvil, botiga ubicada al carrer de la Rectoria i que funciona com a franquícia en els productes de telefonia, però com a botiga pròpia en la resta. La Laura va veure un buit de negoci en la telefonia lliure i va decidir aprofitar-lo: “Al principi pensàvem que costaria una mica més però el fet que no existís cap altra botiga de telefonia lliure, reparacions i alliberacions ha fet que la gent respongui molt bé”, Tot i així, no oblida que “la gent està molt acostumada a consumir a Barcelona, però que les companyies de telefonia no donin més mòbils fa que cada cop es busquin més botigues de mòbils lliures”.

Una oportunitat semblant van trobar l’Ariadna Rodríguez Serra i la seva parella, que van obrir la botiga AsfaltExtrem a la carretera Sànson, ben a prop del skate park: “Ja ens esperàvem que funcionés bé”, reconeix l’Ariadna, que tenia previst crear una competició pròpia, que no ha rebut el suport esperat.

Un altre tipus de repte és el que van enfrontar la Sònia Moyano i la seva parella, l’Alejandro Serrano, que ja comptaven amb una botiga per Internet però van decidir obrir un local a La Salut el passat febrer del 2012. Ella s’havia quedat sense feina el 2010 i sense atur el 2012 i van decidir llançar-se a una nova botiga: “Teníem molt més a guanyar que a perdre”, assegura la Sònia. I és que la seva botiga, la Fantasy, està tenint força èxits entre els veïns de Sant Feliu: “En cert sentit es nota la crisi, però també s’escolta molt que la gent prefereix comprar aquí que a fora. Jo mateixa també acostumava a agafar el cotxe i anar a grans superfícies, però ara la gent ja no agafa el cotxe i cada cop menys el transport públic, ja que cada cop és més car“.

La franquícia, una altra opció

Kids&Us, ubicada al carrer Margarida Xirgu, ja té més de 200 infants aprenent anglès en menys d’un any de vida. La seva propietària, la Begoña Garcia, resident a Barcelona, ja tenia experiència en les franquícies i en educació, i va decidir obrir un Kids&Us a Sant Feliu atreta pel seu mètode. “És que em va entusiasmar”, afirma. A més, el fet que fos una empresa catalana la va acabar de convèncer: “Havia treballat amb japonesos i ja tenia moltes ganes de fer-ho amb catalans. Tenim una manera de fer molt especial”.

Article publicat a Fet a Sant Feliu l’11 de Juny de 2013. Article original: http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/22846/comercos-santfeliuencs-que-desafien-la-crisi

Categories: CatalàTags: , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s