El Restaurant Pedagògic, una escola diferent

Els joves que cursen aquest grau mig a l’Institut Martí Dot passen el segon any treballant en el restaurant

Frank Boronat i Eugeni Segura, docents del restaurant, ens expliquen què s’hi cou

 

Amagat a un racó dels jardins del Palau Falguera, es troba el Restaurant Pedagògic Falguera de l’Institut Martí Dot. En ell, uns 14 joves aprenen a ser bons cuiners, mentre que els 12 restants s’encarreguen de la sala. Es tracta d’estudiants que es troben en el seu segon any de cicle mitjà. El primer curs, el van dur a terme a les instal·lacions de l’institut.

Frank Boronat, docent encarregat de la cuina, explica el funcionament del restaurant: “els alumnes han de fer un currículum que marca la Generalitat i, a partir d’aquest, nosaltres fem els menús”. Menús que després cal servir als clients. I, com no podia ser d’una altra manera en tractar-se d’una escola, a vegades han sorgit problemes. Eugeni Segura, docent encarregat dels alumnes de sala, recorda algunes anècdotes: “Algun any, al primer curs, ha caigut una safata plena de copes de cava per sobre d’algun client. Després ens fem càrrec de la tintoreria i ja està”.

I és que els clients que s’acosten al Restaurant Pedagògic Falguera són els primers que saben “que vénen a ajudar-nos a fer una classe. És a dir, que no estan en un restaurant, sinó en una aula, i sense ells nosaltres no podríem completar la classe”, destaca l’Eugeni.

Però, què és el que fa que un d’aquests nois i noies sigui un bon cuiner o un bon encarregat de sala? “El bon cuiner, com el bon encarregat de sala, és aquell que sap treballar sense destorbar els altres, explica el Frank Boronat. Perquè la cuina ha canviat molt en els darrers anys, des de l’auge de cuiners d’alt nivell com Ferran Adrià, fins a la proliferació darrerament de programes televisius amb la cuina i els restaurants com a protagonistes. Segons Boronat, va ser la nouvelle cuisine la que ja fa una dècada va posar de moda aquesta professió: “Quan vaig començar a l’hosteleria, el cuiner era una persona que tenia una vida nocturna molt activa, una persona fumadora, amb vicis. Aquí fumen 3 de 15, són nanos endreçats, amb molta cura per la seva higiene personal, educats”.

Ja s’ha pogut veure el Restaurant Pedagògic Falguera participant en diverses activitats organitzades per la ciutat, com la Cuina de les Roses, on enguany van presentar un còctel fet amb aquesta flor: “estem força integrats i, a més, intentem posar el nostre granet de sorra a l’economia local, comprem productes de l’hort de Sant Feliu”, asseguren orgullosos de la seva presència a la ciutat.

Article original: http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/22447/el-restaurant-pedagogic-una-escola-diferent