Les pràctiques abusives i les opcions del consumidor, a debat

Un col•loqui organitzat pel PSC de Sant Feliu va intentar donar llum a les possibilitats que hi ha per fer front a les actuacions dels bancs

Moisés Sánchez i Carolina Marfil van ser els advocats encarregats de dur a terme la xerrada

 

El passat dijous 23 de maig va tenir lloc a la Sala dels Àustries del Palau Falguera un acte organitzat pel PSC que, sota el títol “Està protegit el consumidor davant les entitats bancàries?” intentava aportar una mica de llum a les possibilitats que els habitants tenen enfront de les pràctiques dels bancs.

Per dur a terme aquesta tasca, es va comptar amb la presència dels advocats Moisés Sánchez i Carolina Marfil, ambdós residents a Sant Feliu. A mode d’introducció, i per demostrar que el tema que es tractava no venia de nou, Sánchez va fer menció al lloc on es trobaven els assistents: “Aquest palau va ser un pagament d’impostos en el seu moment. El que estem parlant no és una cosa nova ni radicalment innovadors”. També va voler destacar aquest fet Carolina Marfil, que va explicar com és quan les bombolles immobiliàries exploten quan “afloren les males pràctiques dels bancs, que no són noves”.

La xerrada de l’advocada es va centrat en tres punts: clàusules abusives, execucions hipotecàries i preferents. Respecte a les primeres, Marfil les va definir com “aquelles clàusules subscrites entre consumidor i entitat bancària en què hi ha un desequilibri”, com podrien ser els interessos excessius per demora en el pagament o un venciment anticipat de la hipoteca. Clàusules com la sòl, “que pot arribar fins als 150 € al mes per a algunes famílies”, i que ja s’ha trobat amb algunes sentències en contra, com la del Tribunal Suprem del passat 9 de maig, que assegura que  BBVA, Caixa Mar i Nova Caixa Galicia, va dur a terme pràctiques abusives. No obstant, Carolina Marfil va voler destacar que la sentència és “per manca d’informació, i no per manca de reciprocitat, que hauria estat l’important”. A més, en tractar-se només d’una sentència per als casos que s0havien presentat, “no té efectes per al país, sinó per la gent que estava en aquest procés i, particularment, per a aquestes tres entitats. En definitiva, segons l’advocada, “s’ha donat un petit pas enrere respecte al que estaven fent alguns jutges de base”.

Pel que fa a les execucions hipotecàries, Marfil va voler destacar que “una vegada s’ha posat en marxa, no hi ha marxa enrere. Hi hauria dues opcions: o bé demostrar que s’ha pagat –que és lògic que no ho hauran fet- o demostrar que hi ha hagut un error de càlcul. Però els ciutadans no tenim els instruments per fer aquest càlcul”.

Tant durant com després de la presentació dels advocats, els assistents a la sala van poder presentar els seus casos concrets i fer les preguntes o aportacions que consideressin necessàries.

Article publicat a Fet a Sant Feliu el 27 de Maig de 2013. Article original: http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/21545/les-practiques-abusives-i-les-opcions-del-consumidor-a-debat

Categories: CatalàTags: , , , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s