Presentat el primer informe sobre exiliats republicans de Sant Feliu

L’informe l’han dut a terme tres santfeliuencs amb l’ajuda de diverses llistes de l’època

La presentació ha comptat amb la lectura de diversos textos sobre l’exili

 

Aquest divendres s’ha presentat la primera versió de l’informe sobre els santfeliuencs que van haver de marxar a l’exili. L’estudi l’han dut a terme Jordi Amigó, M. Luz Morales i Josep Maria Gelabert. Abans de la presentació, però, s’ha pogut observar un petit documental basat en el llibre de poemes “Elegia a Portbou”, d’Antonio Crespo Massieu.

Àngel Merino, en la presentació de l’acte, ha assegurat que “veig algunes cares de familiars d’exiliats i això em diu que estem contribuint a la memòria democràtica. Ens poden treure els diners però no els valors. El pitjor que poden fer és condemnar-nos a l’oblit”. I precisament això és el que ha remarcat M. Luz Morales, en destacar que, amb la fi de la República, “moltes persones van començar el camí cap a l’oblit”. Els objectius de l’estudi són, segons Morales, “contribuir a recuperar la memòria i escriure les pàgines dels llibres que no estan escrites o, pitjor encara, estan escrites des de la mentida”.

Per la seva, banda, Jordi Amigó ha destacat la importància de la llista duta a terme per Josep Torres, amb 40 col•lectivistes que van sortir de Can Ricart cap a l’exili, així com els treballs de recerca de Teresa Ollé, de l’escola Mestral, i Javier Navarro, de l’escola Verge de la Salut, que van ajudar amb la seva feina a completar aquest primer informe. “Fins al 144 de la llista, s’hi ha arribat amb recerca personal”, en gran part de Josep Maria Gelabert, que amb l’ajuda de la correspondència que el seu avi exiliat enviava a la seva àvia va poder entreveure els noms d’altres santfeliuencs exiliats. Gelabert va destacar la importància de “no quedar-se amb la llista i anar més enllà per veure el periple pel que van passar”.

Finalment, les intervencions dels assistents a l’acte va portar a un debat sobre l’actuació del govern francès amb els exiliats: “Els francesos van arribar a fer un àlbum de souvenirs de targetes postals de l’exili dels espanyols”, a més de “no permetre la lliure circulació per França dels exiliats” i “permetre que agents de la policia espanyola fessin propaganda i proselitisme als camps. Per la seva banda, M.
Luz Morales va destacar la diferència entre “la solidaritat del pobre francès i l’actuació del govern que veia els exiliats com una colla de desarrelats”.

L’acte ha acabat amb la lectura de diversos textos sobre l’exili dels republicans escrit per persones exiliades.

-Mira la galeria d’imatges

Article publicat a Fet a Sant Feliu el 13 d’Abril de 2013. Article original: http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/19965/presentat-el-primer-informe-sobre-exiliats-republicans-de-sant-feliu

Categories: CatalàTags: , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s