Els rostres de la crisi, protagonistes de la cloenda de les jornades sobre pobresa

La conferència de l’adjunt general del Síndic de Greuges, Jordi Sánchez, ha tancat les sessions d’enguany

El debat final s’ha animat amb les intervencions dels diversos assistents sobre les causes que han portat Catalunya a la situació actual

 

Les jornades sobre drets humans, enguany dedicades a l’exclusió social i a la pobresa arrel de la crisi que es viu a Espanya i Catalunya, han tancat aquest dimecres amb la conferència de l’adjunt al Síndic de Greuges, Jordi Sánchez. Vulnerabilitat, pobresa i, sobretot, els qui les pateixen, han estat els eixos de la sessió. Segons Sánchez, Catalunya ha viscut en els darrers anys “una pèrdua objectiva, mesurable, de benestar. Ha augmentat la vulnerabilitat”. I hi ha col•lectius que la pateixen més que d’altres, com és el cas de les dones: “Les dones han viscut, en els darrers 4 anys una vulnerabilitat del 40%, mentre que els homes l’han viscut del 31%”. Així doncs, segons el politòleg, “la vulnerabilitat té rostre femení i de persona jove”, tot i que també ha tingut un impacte destacable en persones d’entre 50 anys i l’edat de jubilació.

Per què s’ha arribat a aquesta crisi i, en definitiva, a l’augment de la vulnerabilitat? Jordi Sánchez ha assegurat que “un dels factors determinants és l’educatiu. Aquest país ha tingut l’honor, per dir-ho de manera elegant, de ser el capdavanter en abandonament de la formació”, en un marc amb unes polítiques públiques que el l’adjunt al Síndic defineix com “pa per avui, gana per demà”. Finalment, ha sentenciat que avui en dia encara no s’estan fent polítiques educatives: “El que avui no fem en educació no és un problema per demà passat, és un problema per als propers 15 o 20 anys”.

Una de les conseqüències d’aquesta crisi és, segons Jordi Sánchez, el fet que “s’han trencat massa fils del que havíem anomenat cohesió social. Si un país com aquest no té la capacitat de mobilitzar l’ascensor social cap amunt, podem tenir un trencament”. Finalment, l’adjunt al Síndic de Greuges ha destacat entre els rostres d’aquesta crisi econòmica, diversos col•lectius, com aquells que rebien la renda mínima d’inserció -que en molts casos han perdut-, la població immigrada que, per les polítiques públiques dutes a terme, poden quedar excloses del sistema sanitari i, amb especial atenció, la infància. La conclusió ha quedat clara: “no tenim diners, però en qualsevol cas podem prioritzar.  Estem davant d’un tema de prioritats, d’opcions”.

Amb aquesta sessió s’ha posat punt i final a les jornades sobre drets humans d’enguany, que ja porten quatre anys consecutius tenint lloc a Sant Feliu. Les jornades van començar el passat dijous i des de llavors s’han tractat temes com el cooperativisme, les finances ètiques, els desnonaments i les polítiques socials, entre d’altres. En aquesta edició, Àngel Merino, membre de la USLA- que juntament amb l’AFAP han organitzat les jornades-, s’ha mostrat satisfet “per la gran presència de gent i per la qualitat extraordinària dels ponents”.

Article publicat a Fet a Sant Feliu el 21 de Març de 2013. Article original: http://www.fetasantfeliu.cat/noticia/19510/els-rostres-de-la-crisi-protagonistes-de-la-cloenda-de-les-jornades-sobre-exclusio-social-

Categories: Català

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s