Estimat diari…

Presentat el llibre 27 de Setembre, basat en l’experiència de 29 dones

27 de setembre de 2008. Per la majoria de gent, un dia qualsevol, ni tan sols recordem què vam fer en aquella data. Per a les autores del llibre 27 de setiembre. Un día en la vida de las mujeres és molt més que això. Tenien un repte: escriure un diari. I ho van aconseguir, com demostra el llibre que n’ha sortit. Amena, relaxada i fins i tot una mica còmica. Així va ser la presentació d’aquest treball, suma dels diaris de les 29 dones.

Gorki. Aquest escriptor rus va proposar que autors de tot arreu escrivissin un diari el 27 de setembre, i d’això ja en fa 70 anys, el 1935. El resultat: un fracàs. Trenta anys després, Christa Wolf va seguir el seu exemple i va escriure un diari el 27 de setembre durant 40 anys. El resultat va ser Un día del año.  Aquest llibre va inspirar Esmeralda Belbel per convocar 29 dones -o 27 +2, com es prefereixi- per escriure el seu diari el 27 de setembre de 2008. Per què aquest dia? Encara avui, ningú ho sap.

“Tots necessitem conèixer l’explicació de la vida aliena perquè això ens ajuda a conèixer aspectes de la nostra”. Una frase que va impactar Berbel. Així, el diari es va convertir en el protagonista de la presentació. No va ser tant el llibre presentat com el gènere com a tal. Totes les conferenciants –Rocío Barone, Esmeralda Berbel, Anna Caballé, Teresa Martín i Mercedes Abad- s’hi van referir.

“Tots necessitem conèixer l’explicació de la vida aliena perquè això ens ajuda a conèixer aspectes de la nostra”

I es tracta d’un gènere molt personal. Prova d’això són les confidències que les tertulianes deixaven anar durant els seves intervencions. Teresa Martín reconeixia haver escrit diaris tota la seva vida, per necessitat. El contrari: Mercedes Abad. L’escriptora va ser la més atrevida, explicant la reacció de la seva mare en descobrir els seus contes eròtics i la relació que té amb la seva família, entre d’altres coses. “Pot ser que jo no sigui una assassina gràcies a vosaltres”. Així agraïa l’autora haver escrit aquest diari el dia de l’aniversari de la seva mare. En feia 80. “El destí és pervers o, millor dir, l’atzar és capriciós”, com diu la pròpia Mercedes.

Un diari, un viatge. Així es podria resumir el que va donar de sí la conferència. Les participants –totes dones, per cert- van arribar a aquesta conclusió: escriure un diari és fer un viatge a l’interior d’un mateix. “És viure en el temps, és convertir el temps en escriptura”, deia Teresa Martín. I així ho van fer. Les 29 dones convocades van convertir aquell 27 de setembre del 2008 en l’escriptura de 29 històries diferents però unides, d’alguna manera, “per un instant comú”.

Categories: CatalàTags: , , , ,

martalacima

Journalist and content producer with years of experience in communications and project management in the private sector in Europe, the United States and Latin America.

I have managed communication campaigns and audio-visual productions for top clients including the United Nations Development Programme (UNDP), the European Commission, Eurocities, VISA, Sony-Ericsson, the Centre for Creative Leadership and DirecTV. As a journalist, I contribute with several media outlets producing content in English and Spanish. I fluently speak English, Spanish and Catalan and have a working knowledge of French and Portuguese.

I am an avid traveler, always ready to jump into a new adventure!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s